6 wyników
Książka
W koszyku
100 roślin w twojej kuchni / Maria Szustakowska-Chojnacka. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2007. - 492 s., [28] s. tabl. kolor. : il. ; 25 cm.
Temat: Kucharstwo
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (083.12)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 82-93
Książka
W koszyku
Lucyna Ćwierczakiewiczowa była kobietą wielkiego formatu. Jako autorka bestselerowych książek kucharskich, poradników i kalendarzy odniosła niebywały sukces i stała się najbardziej rozpoznawalną Polką drugiej połowy XIX wieku. Słynęła nie tylko z umiejętności kucharskich, ale też z hardego charakteru i niezwykle ostrego języka. Do pełni szczęścia brakowało jej tylko jednego - upragnionego dziecka, którego jednak mieć nie mogła. Przygarnęła zatem sierotę i wychowała ją, traktując jak wszystkich wokół - surowo i bez pobłażania. Jak wyglądało życie zdominowanej przez niezwykłą matkę Tosi Ćwierczakiewiczówny? Jak wyjść z cienia legendy, odnaleźć się i pokochać mężczyznę, którego na męża wybrała surowa matka? Czy Tosia kiedyś zazna prawdziwego, rodzinnego ciepła i dorówna mistrzyni kuchni? Oto historia jej losów, życie mieszczan i wielka Lucyna oglądane oczami skromnej sieroty, która znalazła się na salonach i w najsłynniejszej polskiej kuchni. [Prószyński i S-ka 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 82-3
Książka
W koszyku
Encyklopedia grzybów w Polsce przedstawia niezmiernie różnorodne królestwo grzybów, jedynych organizmów mających cechy zarówno roślin, jak i zwierząt; prezentuje ze szczegółami 350 gatunków grzybów, które można spotkać w Polsce. Zawiera: Najważniejsze i uznawane za najsmaczniejsze grzyby jadalne. Warto się dowiedzieć, które gatunki można bezpiecznie spożywać, jak je rozpoznać oraz gdzie i kiedy najlepiej ich szukać. Najczęściej występujące grzyby trujące i niejadalne, których spożycie może skończyć się zatruciem pokarmowym lub nawet śmiercią. Koniecznie trzeba wiedzieć, jak rozpoznawać takie gatunki. Kilkadziesiąt grzybów objętych ochroną w Polsce - od znanych z walorów smakowych smardzów po najrzadszych przedstawicieli rodziny sromotnikowatych. Grzyby w kuchni. Dodatek podpowiadający, jak w smakowity, łatwy i przyjemny sposób przetworzyć grzyby - od suszenia przez marynowanie po gotowanie. Przedstawiamy w tym rozdziale nasze propozycje na ciekawe dania z grzybów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 582.28(03) (438)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 641.5(02.053.2)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej